Príprava nehnuteľnosti na predaj

Rozhodli ste sa predať svoj byt či dom? Potom je tu 10 praktických rád ako pripraviť svoju nehnuteľnosť aby bola neodolateľná.

1. Urobiť poriadok

Toto je asi naozaj úplný základ a možno si poviete, že hádam všetci trocha upracú pred predajom. Častokrát sa však pri predaji stretávam s tým, že byt nebol povysávaný už hádam aj mesiac a prach sa takisto na poličkách len tak kopí. Na balkóne vyschnuté kvety ešte z minulého roka a cez špinavé okná už pomaly ani neprevidno von. Čiže upratať kvalitne svoju nehnuteľnosť aby bola čistučká a nablískaná musí byť Alfa a Omega. Prvý dojem sa nedá urobiť na dva krát. Záujemca o vašu nehnuteľnosť si hneď všimne ako ste doteraz bývali, či ste sa o svoj dom ( jeho budúci domov) starali a aký typ človeka ste.

2. Drobné, stále odkladané opravy

Ak ste doteraz odkladali opravu kvapkajúceho kohútika v kúpeľni či odlepenú lištu okolo plávajúcej podlahy, tak teraz je ten správny čas to dať už naozaj doporiadku. Byt bude vyzerať, že ste sa oň starali a záujemca Vám nebude mať čo vytknúť a zbytočne znižovať cenu. Nebude mať dôvod kritizovať Vašu nehnuteľnosť a hľadať chybu. Hľadanie chýb je totiž jedna z „úloh“ záujemcu na obhliadke. Silou mocou sa chce niečoho chytiť, len aby mohol začať vyjednávať o cene a podmienkach. Nedajte mu na to príležitosť.

3. Odstránenie nadbytočného nábytku

Najoptimálnejšie riešenie by bolo ak by ste odstránili všetok nadbytočný nábytok, stolčeky, regále, kreslá a rôzne iné kusy nábytku aby bol byt čo najviac prevdzušnený. Nesmie pôsobiť preplnene. Nejde však len o prevdzušnenosť. Záujemca musí mať možnosť si predstaviť ako si to tam zariadí sám, kde si čo položí a dokúpi. Nie je zvedaví na vaše 3 gauče a 25 kresiel či stoličiek, ktoré si aj tak nakoniec zoberiete so sebou. Musí mať pocit vzdušného priestoru – nepokresleného plátna, a nie zapratanú jaskyňu rôznymi pre neho „ haraburdami“.

4. Farba stien

Najideálnejšie by bolo, keby steny vašej nehnuteľnosti boli biele, alebo aspoň v bledých, pastelových, svetlých farbách. Skrátka čo najviac neutrálne. Predídete tak zbytočným otázkam, prečo máte kúpeľňu fialovú a kuchyňu silne červenú. S bledými farbami opäť nebude mať záujemca dôvod hľadať nejaké chybičky krásy. Bude vnímať len príjemný, vzdušný, presvetlený priestor v neutrálnych farbách a oveľa ľahšie si predstaví ako tam bude bývať on. Nebude mať rušivé body. A ako veľké plus bude vaša nehnutľenosť pôsobiť v bielych farbách oveľa väčšia a priestrannejšia.

5. Odložiť rodinné fotky, diplomy, súkromné veci

Určite odložte svoje rodinné fotografie, diplomy, trofeje, medajle, zbierky plechoviek … skrátka osobné veci. Byt musí pôsobiť neosobne a hlavne tak, že je určený ako pre mladú rodinku tak aj pre starší manželský pár, či mladého študenta. Záujemci nie sú zvedaví na fotky ako ležíte na pláži, či na vaše malé, holé deti kúpajúce sa vo vani. Záujemca musí mať pocit ako by byt bol už jeho, ako sa tam bude každý večer vracať z práce a pri tejto predstave ho nesmú rušiť vaše osobné veci a drobnosti.

6. Odstrániť zdroje pachov a silných vôní

Veľký pozor treba dať na pachy. Nikto by nechcel zapáchajúci dom, zafajčené steny či napáchnuté stropy od varenia gulášu. Tomuto najviac pomôže práve vymaľovať izbu. Nestojí to veľa a výsledok bude úžasný. Prinajhoršom dajte doporiadku aspoň vstupnú chodbu, kam ako prvé záujemca vstúpi a kde prebehne ten prvý kontakt s vašou nehnuteľnosťou. Okrem pachov treba dať pozor aj na vône. Príliš silné, výrazné vône a použitie osviežovacích sprayov tesne pred vstupom záujemcu môže vyvolať dojem, že opäť niečo skrývate – teda vlastne prekrývate. A okrem toho sa vôbec nemusíte trafiť do vkusu záujemcu a vôňa mu bude nepríjemná, odradzujúca.

7. Osvetlenie

Osvetlenie bytu alebo domu je veľmi podstatný detail. Ak máte závesy určite ich odhrňte, rolety vytiahnite alebo otočte tak, aby do interiéru prichádzalo čo najviac prirodzeného svetla z vonku. Skontrolujte všetky svietidlá a žiarovky. Vypálené určite vymeňte a budete tak pripravený na záujemcu aby vás nenachytal na takej nepodstatnej drobnosti, ktorú by si ale istotne zapamätal.

8. Kvety a zeleň

Toto sa týka najmä záhrad, balkónov a terás. Pokoste, vytrhajte burinu, ostrihajte kríky. Urobte proste „generálku“. Staré, odmureté a vyschnuté kvety z kvetináčov nahraďte novými alebo ak nechcete do úprav už investovať, tak ich aspoň odložte do nejakého záhradného domčeka, kde nebudú ako päsť na oko. Vstupný chodník je prvé miesto, ktoré záujemca uvidí. Je to mieto, kadiaľ určite bude pri obhliadke prechádzať a ktoré mu ako prvé utkvie v pamäti.

9. Kúpeľňa – urobte wellnes efekt

Z políc a z vane v kúpeľni odstráňte všetky svoje šampóny, čistiace prostriedky, pokrútené hubky, handry, hrebene, zubné kefky a poloprázdne zubné pasty. Jednoducho tam nenechajte takmer nič. Zatvorte práčku, zatvorte poklop na toalete, doplňte toaletný papier. Pripravte to ako kúpeľňu v hotely pre nóbl klienta. Spravte zo svojej kúpeľne dokonalý wellnes. V dnešnej dobe sa to dá už fakt za pár eur. Stačí kúpiť novú sadu slušivých uterákov, rohožku v rovnakom odtieni, sviečky ( ktoré pri obhliadke aj zapáľte - umocníte tým efekt), umelé kvety do kúta vane poprípade nejaká mydeľnička s mydlom v rovnakom farebnom prevedení ako uteráky. Wellnes efekt bude tak dokonalý, že záujemca bude mať chuť tu ostať už navždy a oddychovať vo vani.

10. Emócia ostáva

Nie len prvý dojem je dôležitý, ale aj celková emócia, ktorá po vzhliadnutí takto pripravenej nehnuteľnosti ostane. Možno si záujemca už nebude pamätať ako boli presne rozmiestnené skrine, alebo akej farby bola miska na stole, či veľkosť koberca v obývačke. Určite mu však zostane nejaká emócia – pocit z toho čo videl, čo sa mu ponúka, čo by si mohol kúpiť. Podstatné je, aby si to nie mohol, ale veeeeľmi chcel kúpiť. Ak sa budete držať týchto rád a pripravíte svoju nehnuteľnosť takýmto spôsobom, tak veľkú časť na úspešný predaj máte na 100% splnenú.

Bonusový tip:

Ostáva ešte veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú predajnosť vašej nehnuteľnosti, napr. stanoviť správnu cenu svojej nehnuteľnosti. O tom ako neprestreliť, ale ani neprerobiť pri predaji sa dočítate v mojom článku Ako nastaviť pri predaji správnu cenu nehnuteľnosti

 

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.