5 chýb pri predaji nehnuteľnosti

Ak sa vám nedarí predať vašu nehnuteľnosť mám tu pre vás 5 základných chýb, ktoré to pravdepodobne zapríčiňujú.

1. Vysoká cena

Ak si myslíte, že vyššia cena to „istí“ a že vaša nehnuteľnosť bude tým pádom exkluzívnejšia a zaujímavejšia tak to nie je celkom tak. Veľmi dôležité je nastavenie správnej ceny. Trhovej ceny! Každý si o svojej nehnuteľnosti myslí, že tá jeho je najlepšia, najkrajšia, najzaujímavejšia … naj naj naj. Treba si však povedať nie len prednosti svojej nehnuteľnosti, ale aj jej nedostatky. Zhodnotiť technický stav, lokalitu, dispozíciu, použitý materiál stavby, vek, svetové strany, rozmery pozemku či poschodie, občiansku vybavenosť a mnoho ďalšieho. Treba si prezrieť aj konkurenciu, teda domy a byty čo sú v danom okolí na predaj, porovnať a čo najobjektívnejšie vyhodnotiť.

2. Zle pripravená prezentácia

To v akej kvalite vyhotovíte fotky či videá svojej nehnuteľnosti má obrovský dopad na predateľnosť. Nie nadarmo sa hovorí, že obal predáva. A to ako pripravíte svoju nehnuteľnosť na predaj bude mať veľký vplyv na „ zmysly „ budúcich klientov. Kvalitné fotky sú základom úspešného predaja. Tmavé, nekvalitné, nezaujímavé fotky zapríčiňujú, že vaša nehnuteľnosť stráca na atraktivite a zaujímavosti. Okrem zle vyhotovených fotiek je dôležitý aj ich obsah. Nie každého predsa zaujíma vaša siahodlhá zbierka plechoviek, neporiadok v izbách, návlečky na periny v spálni či v lepšom prípade umytá kopa riadu na kuchynskej linke. Nehnuteľnosť musí byť uprataná, „nastajlovaná“ a pre oko veľmi lákavá. Musíte sa prezentovať čo v najlepšom svetle. O tom ako perfektne pripraviť svoju nehnuteľnosť pred samotným fotením sa dočítate v mojom článku Príprava nehnuteľnosti na predaj

3. Nedostatočná reklama a zlý marketing

Ak by sme už aj mali krásne fotky, dôležitý je aj samotný popis nehnuteľnosti. Potrebné sú všetky informácie. Musia byť pravdivé a najmä nesmú zavádzať. Popis by mal byť pútavý a nie len strohé vymenovanie obsahu nehnuteľnosti čo je väčšinou z fotiek už aj tak viditeľné. Každý predsa vidí z fotiek, že nehnuteľnosť má vchodové dvere, 15 stolov, 19 radiátorov a dlažbu v kúpeľni :-) Dôležité sú správcovské poplatky, typ kúrenia, kanalizácia, kedy boli menené rozvody elektriky či vody, hlučnosť, svetová orientácia, zateplenie, pri byte poschodie, okolie, susedia a najmä jedinečné prednosti, ktoré iné nehnuteľnosti nemajú a čím sa práve odlišujete od iných ponúk.

4. Viac maklérov = viac záujemcov

Toto je veľký omyl. Čím viac realitných maklérov bude vašu nehnuteľnosť predávať, tým k väčšiemu chaosu dôjde. Nebudete mať už prehľad o obhliadkach, záujemcoch a celkovom stave predaja. Každý maklér si urobí vlastné fotky – ale len tak „ narýchlo“, popis nehnuteľnosti sa bude u každého makléra líšiť, takisto aj cena. Celková stratégia u každého makléra bude iná. Najmä však odfláknutá. Makléri vynaložia len minimum svojej energie a minimálne služby, aby vám pomohli predať nehnuteľnosť, keďže ju predáva ešte 8 ďalších a výplatu – províziu dostane nakoniec len jeden. V konečnom dôsledku budete vyzerať v očiach záujemcov zúfalo, keďže sa podľa nich pokúšate predať už hocijako cez hocikoho, len nech už to hlavne je. Váš inzerát bude dlho na trhu, vyznie ako by v nehnuteľnosti bola nejaká chyba a záujemcovia začnú vyjednávať o cene, keďže vaša nehnuteľnost tam podľa nich dlho stojí a všemožne sa ju pokúšate predať. Umelo si tak znížite cenu za svoju nehnuteľnosť.

Preto moja rada znie: zvoľte si len jedného realitného makléra a predajte svoju nehnuteľnosť exkluzívne len v jeho zastúpení. Keďže vie, že na konci ho čaká odmena – provízia tak urobí maximum pre vás a vašu nehnuteľnosť aby ju predal čo v najkratšom čase a za najvyššiu možnú cenu na trhu. NEROBTE kvantitu na úkor kvality.

5. Obhliadka je samozrejmosť

Obhliadka je súčasťou každého predaja. Každý vážny zájemca si bude chcieť prísť pozrieť vašu nehnuteľnosť, pretože chce vedieť čo kupuje a to je samozrejmé. Ale samotná obhliadka NIE JE samozrejmosť. Je to IMPULZ pre kúpu. Je to moment pravdy a je to hlavne príležitosť ukázať sa čo v najlepšom svetle, predviesť svoju nehnuteľnosť v najväčšej paráde. Ako sa kvalitne pripraviť na obhliadku si môžete prečítať v mojom pripravovanom článku.

 

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.