Viete kto určuje cenu nehnuteľnosti?

Cena je najdôležitejší faktor úspešného obchodu. Ako sa hovorí, “všetko sa predá, je to len otázkou času a ceny“. Čas v prípade predaja nehnuteľností hrá vždy proti predávajúcim a v prospech kupujúcich. Preto je dôležité dať času čo najmenší priestor, aby negatívne neovplyvnil predaj Vašej nehnuteľnosti.

 

Veľa kupujúcich určuje prvotnú hodnotu svojej nehnuteľnosti tak, aby „mali z čoho spúšťať“. Hoci má tento spôsob svoju logiku na prvý pohľad, táto logika je iba pre predávajúcich. Kupujúci nemajú záujem o žiadnu nehnuteľnosť, ktorú považujú za nadhodnotenú a iba zriedka sa k nej vrátia aj po znížení ceny. Kupujúci tiež nevedia, že cena bola nastavená tak, aby sa dala znižovať a nie každému je príjemne dohadovať sa o finálnej výške ceny. Preto je veľmi dôležité zaujať kupujúcich hneď od začiatku, a nedávať si zbytočne veľké pomyslené rezervy. Pokiaľ záujemca nepríde ani na obhliadku, nemáte komu znížiť cenu a znižovať ju v inzeráte je ten najrizikovejší spôsob. Pozrite sa na predaj aj očami záujemcu a položte si otázku, či by ste na mieste kupujúcich vašu nehnuteľnosť za Vami pýtanú cenu kúpili. A pokiaľ sa s predajom neponáhľate a súčasné konkurenčné ceny sú nižšie ako vaša predstava, je lepšie ho zatiaľ neponúkať.

 

Všeobecné:

-lokalita – atraktivita podľa polohy obce, mestskej časti, štvrte, ulice.
-poloha nehnuteľnosti – poschodie, výhľad, svetlosť, rovinatý pozemok
-technický stav nehnuteľnosti
-úroveň hluku
-životné prostredie (parky, lesy, ihriská)
-dopravné spojenie (dostupnosť MHD)
-občianska vybavenosť v blízkom okolí (obchodný dom, škola, nemocnica)
-bezpečnosť lokality
-sociálna úroveň obyvateľstva
-inžinierske siete – voda, plyn, kanalizácia, verejné osvetlenie
-konštrukcia a stavebné materiály, zateplenie objektu
-nadštandardné prvky (klimatizácia a pod.)
-dispozičné riešenie nehnuteľnosti (vysoké stropy a pod.)

Medzi negatívne faktory vplývajúce cenu patria najmä:

-poloha na prízemí, zv. prízemí, na najvyššom poschodí bytového domu
-poloha na vyššom poschodí v bytovom dome bez výťahu
-stav a vek bytového domu, spoločných priestorov
-súčasťou bytu nie je balkón, loggia, terasa, pivnica
-nižšia sociálna úroveň obyvateľstva v bytovom dome alebo v blízkom okolí
-orientácia na rušnú komunikáciu – frekventovaná križovatka, diaľnica, kruhový objazd, vlaková trať, priemyselná zóna atď.
prístupová komunikácia nie je právne vysporiadaná.

 

Predávajúci snívajú a chcú predať tak, akoby to podľa nich všetko malo vyzerať, česť výnimkám a potom sa čudujú i hnevajú, že sa ich byt nepredal. Nakoniec musia cenu zreálniť a zľaviť aj o rádovo tisícky Eur, čo mohli urobiť hneď a ušetriť si tak čas i starosti. Až sa nepodarí uskutočniť predaj v prvých dňoch, zvyčajne sa bude potom ponúkať byt dlhšiu dobu s postupnými zľavami, až sa „okuká“, stratí sa oň záujem a stane sa z neho ležiak.

 

 Práve preto je najlepšie, zadať hneď na začiatku reálnu cenu, ako skúšať, či sa nestane zázrak. Sú to práve kupujúci, ktorí určujú hodnotu nehnuteľností podľa svojej kúpyschopnosti, či možnosti vybrať si z dostatočného množstva výhodnejších ponúk. Tak prečo si nenechať poradiť od realitného makléra, za aké ceny sa v skutočnosti rôzne typy bytov v daných lokalitách predali a koľko sú ochotní záujemcovia za ne v skutočnosti naozaj zaplatiť ?

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.