Typy pre úspešnejší predaj.

Mnohokrát sa mne aj mojím kolegom stalo, že sme sa stretli s nehnuteľnosťami, ktorých potenciál ďaleko prevyšoval konečnú cenu, za ktorú sa nakoniec predali. Čo mali tieto nehnuteľnosti spoločné? Alebo nebola by skôr lepšia otázka, aké boli spoločné chyby predávajúcich?

V priemere sa predaj nehnuteľností rieši dva krát za život, bolo by preto vhodné sa náležite pripraviť.

1. Neexkluzívny predaj.

Kvalita jednoznačne prevláda nad kvantitou. Narážam nato, že priveľa predávajúcich ponúkne svoje nehnuteľnosti viacerým maklérom a viacerým realitným kanceláriam v domnienke, že predajú rýchlejšie. Dvadsať inzerátov nerovná sa dvadsať krát rýchlejší predaj. Najväčšou výhodou exkluzivity je jednoznačne zachovanie výšky ceny. Pri neexkluzívnom predaji vznikajú snahy podliezť konkurenciu nižšou cenou, čo ma neskôr za následok viacero inzerátov z rozdieľnou cenou, ktorá pôsobí na potencionálneho kupcu mätúco. 

2. Príprava je základom úspechu.

Asi ako pri všetkom. Predstavte si úspešných ľudí v ľubovolnom odvetví. Čo majú spoločné všetci tí športovci, bankári, podnikatelia a podobne? Správne, prípravu. Bez nej to skrátka nejde. Takisto to funguje aj s predajom nehnuteľností, kde poriadna príprava maklérovi pokojne zaberie jeden až dva týždne. Spomínaná príprava by mala zahŕňať jednotlivé úkony od zmapovania predaja v okolí, ktorý pomôže nastaviť počiatočnú cenu, cez ideálne načasovanie predaja až po dôkladnú fotodokumentáciu.

Správna príprava môže navýšiť zisk z predaja až o 20 percent!

3. Podcenenie prezentácie

Nadväzujem na spomínanú fotodokumentáciu, ktorá okrem iného, tvorí dôležitú časť prezentácie. Za malú investíciu môžete dať Vašu nehnuteľnosť nafotiť profesionálnemu fotografovi. Neskôr si porovnajte výsledok s fotkami mobilom. Mimochodom častý jav pri neexkluzívnom predaji. S fotením úzko súvisí tzv. homestaging, alebo aj príprava nehnuteľnosti na fotenie. Spávne naaranžovanie priestoru môže mať za následok zázraky. Pomáha aj odstránenie prebytočných predmetov, ktoré zbytočne pútajú na seba pozornosť. Ďalšou dôležitou zložkou je pútavý text, s množstvom užitočných informácií.

Správna prezentácia s profi fotkami strojnásobí záujem o nehnuteľnosť.

4. Chybné nastavenie ceny

Jedna z najkritickejších chýb. Samozrejme každému ide o čo najväčší zisk, no je dôležité si uvedomiť, že prestrelená cena nikoho nazaujme, nakoľko kupujúci častokrát vedia čo chcú a majú smapovanú lokalitu, v ktorej chcú kupovať. Treba preto vychádzať z reálnych čísel, ktoré získate poctivou prípravou a analýzou, bod.2.

5. Chybné očakávania

Veľmi často sa stáva, že majitelia vôbec netušia, či z predaja svojej nehnuteľnosti si môžu dovoliť kúpiť iný byt alebo dom. Rovnako tak, či im z predaja domu či bytu hrozí daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti (vo výške 19%) a odvod do zdravotnej poisťovne (vo výške 14%). Verím, že by ste radšej s predajom domu či bytu počkali tri mesiace, ako keby ste museli odviesť štátu daň a odvod do ZP vo výške 20.000 EUR.

Verím, že som Vám aspoň trochu pomohol a že odteraz bude Váš predaj efektívnejší. 

V prípade ak Vás článok zaujal, kľudne ho posuňte ďalej, alebo v prípade potreby s predajom ma neváhajte kontaktovať.

 

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.