Reality v čase koronavírusu

Sú nižšie ceny bytov čakaním na Godota?

Otázka ohľadom vývoja cien bytov po uplynutí koronavírusu zaujíma viacerých z nás. V prvom momente ma napadlo, že ceny bytov klesnú, okamžite sa mi vynorila situácia realitnej krízy z rokov 2008 - 2009. Prestal mi zvoniť telefón, záujemci rušili obhliadky, predávajuci rušili predaj bytov. Zrazu to nebola priorita. Nikto nevedel, čo bude, nikto sme sa s tým nestretli. Klientka, ktorej som mala predávať byt mala syna v Bergame, pracovala na Univerzite, nejaký predaj bytu ju v tom čase zaujímal pochopiteľne ako posledný.

Už sme sa všetci troška otriasli, aj keď stále nevieme čo bude, najmä aký ďaleký bude ekonomický dopad. Analytik Realitnej únie v článku na Trende sa vyjadril, že plošný prepad cien je “čakaním na  Godota” (Vladimír Kubrický, RÚ SR).

Jedným z faktov je, že ponuka bytov v Bratislave je dlhodobo nízka. Klienti sa mi dlhšie sťažujú, že nie sú “dobré” byty v Bratislave. Dalo by sa tak predpokladať, že aj keď klesne dopyt, ceny bytov najmä v Bratislave by si svoju hladinu mohli udržať. V prvom štvrťroku 2020 mali stále rastúcu tendenciu. 

Na druhej strane je aj názor, že aby sme toto vedeli predpovedať, museli by sme mať krištáľovú guľu. To mi je asi v tejto situácii bližšie tvrdenie. Karty zamieša aj to, že banky začali meniť podmienky. Niektoré profesie, aj szčo si úver na bývanie momentálne nezoženú nikde. Niektoré banky pomaly pristupujú k zvyšovaniu úrokov, aj zvyšovaniu poplatkov. Dopyt po novom bývaní bude určite nižší. Tam guľu nepotrebujeme. 

Hodí sa krištáľová guľa?

Reality išli a pôjdu vždy. Reflektujú životný cyklus človeka, rodiny. Ak by som mala povedať čo si myslím a cítim, tak že ceny bytov klesnú, ale nie do nejakých historických miním. Ale že sa “utrasú”. Ich výška už bola niekedy astronomická. Tak ako vo všetkom, nakoniec aj v realitách môže byť táto situácia nakoniec v niečom aj prínosná. Záleží od konkrétneho prípadu môjho klienta, či je tlačený predajom alebo môže počkať. Mojím klientom teraz odporúčam, aby nečakali. Ak chcú predať byt, aby ho predali teraz. Ceny bytov si zatiaľ držia cenovú hladinu, a ak ide o dobrú ponuku, záujemcov o kúpu neodradí ani táto situácia.  

Ak Vás môj článok zaujal, máte prípadne otázky, kontaktujte ma:

📞 +421 905 562 717

📩 lucia.rumanova@brothersreal.com

𝗳: @rumanovalucia

 

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.