Prácu Realitného makléra môže robiť každý.

Sem tam mám pocit, že si to ľudia naozaj myslia. Aj makléri wannabe, aj klienti o nás makléroch.

O realitách ľudia vo všeobecnosti radi hovoria, každý aspoň raz za život kúpil, predal alebo inak nadobudol nehnuteľnosť, veľa sa o realitách píše, a tak nejako sú súčasťou nášho života, pretože daný predmet kúpy a predaja často tvorí náš domov. Alebo chceme diverzifikovať finančné riziko v podobe kúpy nehnuteľnosti na investíciu.

Na reality je odborníkom každý

Práve toto niekedy robí z ľudí odborníkov na túto tému, aj profesiu.

Stačí, že klient predal/kúpil jeden byt, a už má pocit, že vie o realitách a postupe predaja viac ako maklér, alebo najhoršie riešenie, že si nehnuteľnosť dokonca môže predať sám. Chybné a nešťastné povedomie.

Kde tkvie riziko?

Na strane klienta je nešťastné v tom, že klient svojho makléra nepočúva, spochybňuje jeho rady, postup pri obchode, a nakoniec si sám sebe škodí. Lebo ako niekedy primäť, aby Vás niekto rešpektoval a počúval, a hlavne dôveroval, že robíte preňho len to najlepšie, čo je v jeho záujme, keď on to vie “najlepšie”? Veľmi ťažko sa stotožňujem, keď klient, ktorému chcem dobre, mi neverí, priam sa tvári, že mu škodím. Lebo kamarát to tak predal, sused za takú (nereálnu) sumu (a úplne iný typ bytu), lebo rodičia a prarodičia.. Je to práca s ľuďmi. Takými aj onakými. Niektoré dni mám jazyk vážne rozkúsaný. :)

A potom prídu takí klienti, ktorí mi dôverujú, dajú na moje rady, rešpektujú ma. Taký obchod je potom radosť, prináša najlepší výsledok a klienti sa stávajú neraz mojimi priateľmi.

Na strane tých, ktorí chcú pracovať ako realitní makléri,  je predpoklad “každéhovhodného” chybný v celej podstate. Je to veľmi komplexná profesia. Vyžaduje obrovskú sebadisciplínu. Maklér je závislý od pozitívnych referencií, aby si získal dôveru klienta. Práca s ľuďmi je náročná vo všeobecnosti. Niekomu sa nezavďačíte, aj keby ste sa roztrhali. Na úvod vyžaduje táto práca aj veľkú trpezlivosť, musíte si získať klientov a provízia z predaja je splatná až po ukončení predaja. Realitný maklér nikdy nesmie zaspať a mať pocit, že už všetko vie. Klient chce od dobrého makléra komplexnú informáciu, aby mu mohol dôverovať.

Preto musí mať maklér prehľad na realitnom trhu, musí byť odborníkom, neustále sa vzdelávať,  okrem toho musí mať právne povedomie, mať aktuálne ekonomické informácie, najmä z oblasti hypotekárneho trhu, úrokových sadzieb a podmienok na získanie úveru. A v neposlednom rade je často pre svojich klientov psychológom a mediátorom. Pretože výsledok, ukončenie predaja, podpis kúpnych zmlúv je vždy o dohode 2 strán, často aj viacerých. Symbolizuje rôzne životné udalosti, krásne, keď si svoje prvé bývanie kupujú zamilované dvojice a novomanželia, ale aj menej radostné. Keď ide o rozvod, úmrtie, dohody pozostalých pri predaji, atď.

Inteligentní ľudia vedia, že sa dá veriť len polovici toho, čo počujú. Veľmi inteligentní vedia, ktorej polovici, George Bernard Shaw

Povedala by som, že toto povolanie ani náhodou nie je pre každého. Každý obchod je iný, už len ľudia a ich prístup je iný. Po mnohých skúsenostiach práveže viem, ako sa vie obchod skomplikovať a koľko nuansov vie prekvapiť pri naštudovaní podkladov k nehnuteľnosti, alebo v priebehu procesu predaja. Preto pristupujem aj po 5 rokoch práce ku každému obchodu s pokorou. Ešte aj dnes ma prekvapí niečo nové, a stále sa mám čo učiť.

A tak zo srdca odporúčam, aby si každý vybral svojho realitného makléra, ktorému verí a dôveruje, aby ho počúval a rešpektoval, pretože mu chce najlepšie, a je takisto v jeho záujme, aby obchod úspešne dokončil. Ako si ja hovorím, nech sú nakoniec všetci spokojní. Toto živobytie nie je ľahkým chlebíčkom. Preto si aspoň ja, vážim každého realitného makléra, ktorý robí túto prácu dlhšie, seriózne, dobre. Pretože viem čo je za tým, koľko práce, trpezlivosti a sebazaprenia. 

Ale nič ma nebavilo viac :)

Ak Vás môj článok zaujal, zavolajte mi alebo napíšte.

+421 905 562 717

lucia.rumanova@brothersreal.com

@rumanovalucia

 

 

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.