Ako si vybrať dobrého realitného makléra

Ako si vybrať dobrého realitného makléra...

 

Drvivá väčšina z nás aspoň raz za život kúpi nejakú nehnuteľnosť. No a keď sa sťahujeme do väčšieho, lepšieho, krajšieho, náš starý byt či dom potrebujeme zasa predať. Ak nie sme v téme realít zbehlí, je dobré sa spoľahnúť na odborníka. Lenže ako dôverovať niekomu, koho nepoznáme a navyše v takej dôležitej a finančne náročnej operácii, akou je kúpa alebo predaj nehnuteľnosti? Tu je niekoľko praktických rád, ako zistiť, či je maklér spoľahlivý alebo nie.

 

KEĎ KUPUJEM

Ak sa nechcete spoliehať len na sedliacky rozum, objednajte si služby realitného makléra. U nás táto pozícia zatiaľ nie je veľmi zaužívaná, no v západných krajinách je bežná. Budete mať vlastného makléra, ktorý vám bude vyhľadávať nehnuteľnosti podľa vami zvolených kritérií a bude dohliadať na vaše záujmy. Jasné, zostáva otázkou, prečo by ste mali dávať peniaze niekomu za to, že chcete kúpiť byt. Navyše, keď už len ten byt samotný stojí veľa peňazí. Nuž, možno aj preto, že maklér vám dokáže dohodnúť rozumnejšie podmienky, ako by ste si vyjednali sami. Možno aj preto, že vám poradí nekupovať vami zamýšľanú nehnuteľnosť z dôvodov, ktoré by ste vy nedokázali rozoznať. No a v neposlednom rade je kúpa domu, či bytu investíciou. Ak bude investícia správna, môžu sa vám jedného dňa, pri predaji, peniaze investované do služieb makléra vrátiť aj s úrokmi.

Predpokladajme, že o makléra kupujúceho nemáte záujem alebo si ho nemôžete, či nechcete dovoliť. Ako prvé si uvedomte, že trh je aktuálne na strane predávajúceho. V ponuke je relatívne málo nehnuteľností, dopyt je vysoký, ceny sú hore a kupujúci tak nie je v úplne výhodnej pozícii. Navyše, realitný maklér je zástupcom predávajúceho, nie kupujúceho. No seriózny maklér sa bude správať rovnako korektne k obom stranám.

Úplne prvá rada, a asi aj tá najdôležitejšia, je, aby ste dali na pocit. Áno, je to vysoko subjektívne, no pokiaľ ste si nenajali makléra kupujúceho, budete sa musieť riadiť vlastným úsudkom. Určite budete schopný vyčítať isté znaky už len z  toho, ako sa vám dotyčný maklér prihovorí v telefóne, ako vám podá ruku a ako s vami bude pri obhliadke komunikovať. Ak máte čo i len trošku nos na ľudí, tak nedáte sa oklamať prehnanými úsmevmi a veľkými gestami. Taký maklér sa pravdepodobne snaží zakryť, buď svoj nedostatok, alebo nedostatok samotnej nehnuteľnosti.

Pripravte si otázky

Maklér predávajúceho je povinný poskytnúť vám plné a pravdivé informácie o nehnuteľnosti v takom rozsahu, ako ich získal od majiteľa. Hlava nás však dokáže niekedy sklamať, preto si pred obhliadkou pripravte okruh otázok, ktoré sa chcete opýtať. Potom pozorne sledujte makléra. Počúvajte, čo vám hovorí, no všímajte si aj to, ako hovorí. Pokúste sa vycítiť, či má informácie „v malíčku“, a teda je to pripravený profesionál, alebo sa snaží zahmlievať a  v tom prípade buď niečo nevie, alebo tají. Jednoducho povedané, pýtajte sa a potom pozorne počúvajte a pozorujte. Tak najlepšie zistíte, či chcete, aby cez tohto človeka prešlo vašich niekoľko desiatok tisíc eur.

 

Na obhliadky choďte obaja

Správny maklér sa k vám bude správať milo a ľudsky, aj keď má na byt, či dom zástupy ďalších záujemcov. Nedá vám najavo, že ste jedným z mnohých a určite vám nebude rozprávať frázy typu: „Na obhliadku máme 10 minút, potom mám ďalších záujemcov.“ Toto sa, bohužiaľ, stáva často a je to vrcholne neprofesionálne. A ešte jedna drobnosť – je pravdepodobné, že kúpu riešite so svojou partnerkou, či partnerom. Choďte na obhliadky obaja. A obaja pozorujte nielen nehnuteľnosť, ale aj makléra. Dve hlavy nasajú dvojnásobok informácií.

 

 

KEĎ PREDÁVAM

Skúste to cez známych

Výmena bytu za väčší, sťahovanie sa s deťmi z mesta do rodinného domu alebo predaj nehnuteľnosti po starých rodičoch, to všetko sú operácie, ktoré sú často nad naše schopnosti. Ten, kto už predával, vám pravdepodobne potvrdí, že je lepšie mať poruke schopného makléra, ako sa púšťať do dobrodružstva na vlastnú päsť. Dobre, lenže kde začať?

V prvom rade, ak chcete naozaj seriózneho makléra, nedávajte von súkromný inzerát. Ak ho uverejníte, ozvú sa vám desiatky agentov a niektorí vám nasľubujú hory-doly. Nie. Začnite tým, že sa informujte u rodiny, priateľov známych a kolegov. Niekto z nich už pravdepodobne niekedy predával a možno bude mať kontakt na schopného a spoľahlivého realitného makléra.

Pozrite si inzeráty

Ak to nepôjde po osobnej rovine, skúste to na internete. Možno vás nejaký maklér zaujme. Preverte si jeho profil, pozrite si jeho facebookovú prezentáciu, prípadne Youtube kanál. To všetko sú zdroje, ktoré vám napovedia, čo je zač. Pozrite si jeho inzeráty. Ak sa vám páči, ako opisuje iné nehnuteľnosti, aké k nim pridáva fotky, pravdepodobne sa vám bude páčiť aj to, ako od prezentuje váš predaj.

 

 

Nebojte sa nesúhlasu

Tak ako pri kúpe, aj tu existujú nejaké dojmy, preto si s maklérom dohodnite osobné stretnutie. Ak maklér iba pasívne prevezme váš inzerát, niečo nie je v poriadku. Musí mať v talóne rady a odporúčania, ktoré sú nad rámec vašich znalostí, inak vám je takýto maklér na nič. Dobrý realitný maklér sa nebude báť s vami nesúhlasiť, ak sa mu bude zdať, že robíte niečo nesprávne. Nebojte sa toho, nesúhlas môže byť dobrým znamením!

Máte čas

Ak sa jedná o skutočného profesionála, nebude na vás tlačiť. Dá vám čas na premyslenie, naštudovanie zmluvy a nebude si nehnuteľnosť hneď fotografovať. Na to bude mať čas na ďalšom stretnutí, keď sa dohodnete na spolupráci. No a už vôbec vám na prvom stretnutí nebude dávať podpisovať zmluvu. Ak by k tomu prišlo, je to zlý signál.

Výber realitného makléra je pri predaji jednou z najdôležitejších úloh. Bude fajn, keď ju splníte ešte pred tým, než začnete svoju nehnuteľnosť ponúkať. Naozajstný profesionál vám dokáže ušetriť čas, starosti a, samozrejme, aj peniaze.

Či už byt predávate, alebo kupujete, držíme vám palce a prajeme veľa úspechov!

 

 

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.